top of page

Weerstand tegen verandering is een mythe…

Bijgewerkt op: 6 jan.



Ja? Of nee? Enerzijds heb je vast en zeker ervaring met mensen die niet meewillen, die de status quo willen behouden. Anderzijds zijn wij mensen van nature nieuwsgierig en hebben we zeker geen aangeboren weerstand tegen verandering. Kijk maar naar een kind dat de wereld ontdekt. We experimenteren, leren van elkaar, we ontdekken en vinden nieuwe dingen uit. Mensen zijn overlevers. We zijn een - weliswaar geëvolueerde – diersoort die er nog steeds vooral op gericht is om de eigen genen door te geven.


Als we graag samenwerken, dan is dat omdat we geleerd hebben dat we daar zelf beter van worden. Maar het is zeker ook zo dat mensen hun eigen belangen en doelen nastreven. Daarom maakt verandering ons onzeker. We weten dat het niet 'hoort' om te egoïstisch te zijn door eigenbelang voorop te stellen of te veel tegen te spreken als de baas iets vraagt en dus houden we ons belang onder de tafel. Maar iets wat niet openlijk bespreekbaar is, wordt groter. Onder de tafel is dus de plek waar weerstand tegen verandering groeit. Zowel die van jou als die van de ander.


Als je mensen dus wilt meenemen in verandering, zorg er dan voor dat hun goed bedoelde, op overleving gerichte belangen bespreekbaar zijn. Maak helder waar je naartoe wilt. Doe het zo dat iedereen de kans krijgt om te zien hoe hij er ook zelf beter van kan worden. Geef elkaar de tijd en de ruimte om belangen te bespreken en ondersteun elkaar om op een succesvolle manier de transitie te kunnen maken. Wie het vertrouwen heeft dat hij ook in de nieuwe situatie voldoende succesvol kan zijn, zal sneller mee stappen in de verandering. Het is een investering die loont, ze draagt bij tot het eindresultaat dat je voor ogen hebt.


In het boek Omgaan met verandering in de zorgsector vind je heel wat hefbomen om in die richting te werken. Zorg ervoor dat je een duidelijke en afgestemde visie hebt, ze is je Poolster die de weg toont. Ondersteun mensen zodat ze in de nieuwe situatie succesvol kunnen zijn, en ondersteun ook de manier van samenwerken en het leiderschap dat nodig is om samen sterk te zijn. Zorg ervoor dat je managementkeuzes ondersteunend werken. Systemen die niet slim zijn uitgedacht, kunnen remmend werken of zelfs een omgekeerd effect teweeg brengen.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page